Bodrum’da Adil Olmayan Fiyat Artışlarına Denetim Çağrısı
Bodrum’da her yaz mevsiminde gündeme gelen pahalılık tartışmaları, bu yıl küçük ve orta ölçekli işletmeleri ciddi şekilde etkiliyor. Türkiye genelindeki ekonomik zorlukların sadece Bodrum’a özgüymüş gibi gösterilmesinin, bölgedeki işletmelere büyük maddi ve manevi kayıplar yaşattığını belirten Bodrum Esnaf Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Nazlıoğlu, toptancı ve tedarikçilerin uyguladığı fiyat politikalarının, Bodrum’daki işletmeleri diğer bölgelere kıyasla %20-30 daha pahalıya mal ettiğini vurguladı. Nazlıoğlu, “Bu maliyet artışları, menülere, otel fiyatlarına ve satılan ürünlere yansıyor. Fiyat fırsatçılığı yapan işletmelere karşı gerekli denetimler titizlikle yapılmalı. Böylece Bodrum’daki esnaf ve işletmeler korunabilir” dedi.
Başlıklar
Farklı Bölgelerdeki Fiyat Farkları İşletmeleri Zorluyor
Bodrum’daki fiyat artışlarının, toptancı ve tedarikçilerin politikalarından kaynaklandığını belirten BESİAD Başkanı, “Bodrum’daki işletmeler, diğer şehirlerdeki işletmelere göre yüzde 20-30 oranında daha pahalıya ürün temin ediyor. Örneğin, Ordu’daki bir zincir markette 5 litrelik ayçiçek yağı 198 TL iken, Bodrum’da aynı ürün 368 TL’ye satılıyor. Ayrıca, nakliye maliyetleri de Bodrum’a ürün tedarik etmeyi daha pahalı hale getiriyor” şeklinde açıklama yaptı. Nazlıoğlu, bu tür fiyat artışlarının, sanayi ve ticaret bakanlığının denetiminde olması gerektiğini, yerel yönetimlerin ve ticaret odalarının da denetim sürecini titizlikle yürütmesi gerektiğini söyledi.
Ekonomik Zorluklara Rağmen Bodrum, Turizmde Parlamaya Devam Ediyor
Bodrum’un turizm sektöründeki önemine de değinen Nazlıoğlu, “Bodrum, dünya çapında Türkiye’nin en popüler turistik bölgelerinden biri. TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon %57,68 iken, ENAG’a göre %113,08 olmuş durumda. Ancak tüm bu ekonomik zorluklara rağmen Bodrum, yabancı turist sayısında artış gösteriyor. 2024 Mayıs ayı itibarıyla Milas-Bodrum Havalimanı ve Bodrum Limanı’na gelen yabancı turist sayısında sırasıyla %10 ve %18’lik bir artış yaşandı” dedi. Ancak, 5 yıldızlı otellerde doluluk oranları artarken, 3 yıldızlı ve apart otellerde düşüş yaşandığını belirten Nazlıoğlu, bunun orta sınıfın ekonomik sıkıntılardan daha fazla etkilendiğini gösterdiğini ifade etti.
Bodrum, Her Bütçeye Hitap Ediyor, Ancak Sosyal Medyada Yanlış Yansıtılıyor
Bodrum’un sadece lüks segmentle sınırlı olmadığını, her bütçeye hitap eden farklı konaklama ve tatil seçeneklerinin bulunduğunu vurgulayan Nazlıoğlu, sosyal medyada paylaşılan yüksek fiyatlı fiş ve faturaların, Bodrum’a dair yanlış bir algı oluşturduğunu söyledi. “Bodrum’da yüksek fiyat uygulayan işletmeler, turizmin sadece küçük bir kısmını oluşturuyor. Bodrum’da herkesin bütçesine uygun bir konaklama seçeneği mevcut. Sosyal medyada sürekli olarak ‘pahalı’ olarak tanıtılan Bodrum’un gerçek yüzünü görmek, esnafımıza destek olmak çok önemli” diyen Nazlıoğlu, ünlü sanatçılardan ve fenomenlerden, Bodrum’a zarar verecek paylaşımlar yapmamalarını rica etti.
Orta Sınıfı Destekleyerek Esnafı Koruyalım
Bodrum’daki işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlamak ve orta sınıfın tatil yapma imkânlarını artırmak için turizm sezonunun çeşitlendirilmesi gerektiğini söyleyen Nazlıoğlu, “Turizm sezonu sadece 3 ayla sınırlı olmamalı. Farklı turizm aktiviteleri ve etkinlikler ile sezon uzatılabilir. Bu, fiyatların aşağı yönlü baskı görmesini sağlar ve hem işletmeler hem de turistler daha uygun fiyatlarla tatil yapabilir” ifadelerini kullandı.
Bodrum’daki küçük ve orta ölçekli işletmeleri korumak için, tüm sektör paydaşlarının birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten BESİAD Başkanı, “Gelir kaybı nedeniyle tatile çıkamayan orta gelir grubunu desteklemek ve küçük esnafın büyük zincir marketlere karşı rekabet edebilmesini sağlamak için el birliğiyle çalışmalıyız” dedi.